23948sdkhjf

Første underskud i 17 år hos prominent møbelvirksomhed

Ikke siden 2007 har der været rødt på bunden hos den fynske klassikerproducent

Hos Carl Hansen & Søn er man ikke just vant til underskud. 

Faktisk har den familieejede virksomhed med mere end 115 års historie i rygsækken ikke oplevet et sådant siden 2007, da der manglede knap én million kroner på bunden. 

Men successtimen fik altså en ende i 2023, hvor underskuddet lød på hele 17 millioner kroner. 

CARL HANSEN & SØN HOLDING A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 773,0 991,2 966,2
Resultat af primær drift - 93,9 183,1
Årets resultat -17,0 62,4 136,9
Egenkapital - 372,7 310,4
Kilde: CVR

Det skriver den fynske klassikerproducent i en pressemeddelelse.  

Ifølge administrerende direktør Knud Erik Hansen hverken resultatet eller det halsbrækkende fald fra 2022's overskud på 62,4 millioner kroner en overraskelse. 

- Årets resultater er som forventet, når man tager markedsudviklingen med i betragtningen. Vi har været ramt af omstændigheder, som vi ikke rigtig kunne gøre noget ved, men som har haft stor indflydelse på både vores omsætning og ikke mindst vores resultat, siger han til RetailNews' søstermedie, Wood Supply. 

Det nordiske marked er hårdest ramt

Med "omstændigheder" henviser Knud Erik Hansen til den ildesmagende, men efterhånden velkendte branchecocktail, der indeholder lige dele krig i Europa, rentestigninger, inflation og en lav forbrugertillid, som Carl Hansen & Søn altså ikke er undsluppet. 

- Vi har eksport til Asien og USA, som vækster, men det kan ikke lappe hullet på vores europæiske hjemmemarked og i de nordiske lande, hvor markedet er absolut hårdest ramt. Det rammer selvfølgelig os, ligesom det rammer alle andre, siger han. 

Der er ikke andet at gøre end at stå fast og få det gjort hurtigt Knud Erik Hansen, direktør, Carl Hansen & Søn

Det er dog ikke kun de ydre omstændigheder, der har hakket af bunden hos Carl Hansen & Søn. Det har også en massiv modernisering af virksomhedens IT-systemer, som ifølge Knud Erik Hansen var mere end tiltrængt.

- Den investering spiller selvfølgelig også en stor rolle i, at vi ender under det kedelige nul, men den udvikling kunne ikke bremses længere. Det har vi gjort mange gange før, og det koster rigtig mange penge, som vi ikke får noget for, hver gang.

Direktøren understreger, at det har været hans beslutning efter flere års "forkølede forsøg" at køre IT-projektet i hus.

- Vi er ikke en børsnoteret virksomhed, men en privatledet virksomhed, så vi kan modstå sådan en investering. Der er ikke andet at gøre end at stå fast og få det gjort hurtigt, siger han. 

Medarbejderne har topprioritet

Tidligere på ugen løftede Knud Erik Hansen sløret for en meget sparsom del af årsregnskabet, da han i et interview med Wood Supply fortalte, at Carl Hansen & Søn så ud til at ramme niveauet præ-corona - og lidt til.

Nu står det klart, at årets omsætning lagde godt 100 millioner oveni i 2020's omsætning, men samtidig også gik 22 procent tilbage sammenlignet med rekordåret 2022, hvor Carl Hansen & Søn var blot et mulehår fra milliarden. 

Hos direktøren er der dog først og fremmest stor glæde over, at man har været i stand til at holde på en stor del af omsætningen trods et udfordret marked. Det er blandt andet sket ved ikke at øge virksomhedens egen omkostningsdækning trods stigende materialepriser.  

- Vi har mange mennesker ansat og mange familier, der er involveret i vores foretagende både, faglærte, ufaglærte og dem, der har med møblerne at gøre og dem, der ikke har. Vores medarbejdere er en stor ressource, som vi ikke vil opgive, og derfor er vores hensyn til bundlinjen helt bevidst trådt i baggrunden for at holde hjulene i gang. 

Er det Carl Hansens vigtigste prioritet at beholde medarbejdere?

- Det er i hvert fald en høj prioritet for os, fordi vores medarbejdere er en fuldstændig vital ressource for os, men vi prioriterer selvfølgelig også at fremstille de bedst mulige produkter.

Ifølge Knud Erik Hansen er den danske medarbejderstab vokset med 30 procent siden 2020. 

En enlig svale i modvind

Det har blæst over Carl Hansen & Søn i 2023. Så meget vil Knud Erik Hansen gerne medgive. Men mange års erfaring har lært ham, at den slags stormfulde år ofte kommer som enlige svaler. 

Det er for tidligt at sige, om det holder Knud Erik Hansen, direktør, Carl Hansen & Søn

- Vi har været her i mange år. Det går op og ned, og det ene følger det andet, men vi forventer fremgang igen fra 2024, hvor vi allerede har fået sorte tal i første kvartal, siger han. 

Direktøren ønsker dog ikke at sætte konkrete tal på forventningerne i 2024. 

- Der er mange faktorer, der kan have indflydelse på det endnu, så det vil jeg ikke komme med håndfaste bud på. Jeg kan bare konstatere, at første kvartal er positivt, men det er for tidligt at sige, om det holder. 

Hvad gør I, hvis det viser sig, at der ikke er tale om midlertidig modvind, men permanente udfordringer?

- Vi har mange valg og muligheder, som vi kan bringe i spil, hvis det skulle blive relevant. Men lige nu handler det om at gemme negativiteten væk, for den fører ikke til noget som helst. Vi ser positivt på fremtiden. 

Carl Hansen & Søn har desuden oprustet på belysningsfronten det seneste år. Først med opkøbet af Pandul og senest af Okholm Lighting

Se nøgletal for:
Læs mere om: regnskab møbler
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.696